Mon paradis..
Door: eekhondje
Blijf op de hoogte en volg silvia
09 September 2005 | Frankrijk, Sablé-sur-Sarthe
De volgende dag zou Lénaic me om 11uur komen halen (en inderdaad; de fransen zijn altijd te laat hihi), om voor de eerste keer boodschappen te doen bij "Le Champignon" >> een GIGANTISCHE supermarkt van ongeveer 3 C1000's aan elkaar, en dan hou je nog wat over.. Iveta, het lettonse meisje dat de afgelopen periode hier de EVS heeft gedaan, was ook mee. Omdat er voor mij een speciale betalingsregeling geldt, moest ik eerst worden voorgesteld aan de directeur (jaja!). Van hem kreeg ik een formulier, wat ik iedere keer als ik daar wat ga kopen, aan de kassa moet laten zien en tekenen. En dan hoef ik niks te betalen! Natuurlijk is er wel een maximaal budget van 200 euro per maand, en mag ik geen dingen kopen zoals een tv; maar toch! en dan krijg ik ook nog zakgeld!
Vervolgens gingen we voor de lunch naar een klein restaurantje, waar we voorgesteld werden aan Isabelle en Damien (de animateurs met wie ik werk); en ene Eric; ik weet niet meer wat hij is.. Het eten was heerlijk en vooral het toetje, waar Iveta zich besefte gruwelijk in vergist te hebben toen ze die van Lénaic zag, maar net zolang "ooh changer.. changer" smeekte tot hij het met haar ruilde! Haha. Het was wel even wennen om iedereen in het frans te volgen, maar het ging me nog redelijk af. Mijn oom probeerde Lénaic ook één Nederlands woord te leren: "gezellig", wat heel grappig was toen hij dat nazei. Ook leerden we van Iveta een letse zin, maarrehm die ben ik even kwijt..
Na de typisch franse lunch werden we even met rustgelaten. Maar nadat mijn oom richting Parijs was vertrokken, stonden om 3uur Isabelle en Iveta alweer voor de deur, om te kijken wat er nog allemaal in mijn appartement ontbrak en om dat even met mij te gaan kopen; in een nog groter warenhuis van zowat 2 V&Ds en een albert heijntje bij elkaar.
Die avond stond me nog een verrassing te wachten. Iveta en een goede vriend van haar, Cyril, namen me mee naar een concert van Frans Bleu Mayenne (een festival)! De artiest die daar optrad, "As de Trefle" (Klaveraas) had een verschrikkelijk voorprogramma (een hopeloze Rammstein-wannabe), maar was zelf wel erg eh.. interessant haha: een soort sinterklaas met een lange rooie baard en ruige haren, die samen met nog een vent een soort ierse volksmuziek maakte en af en toe op een kazoo liep te tetteren. Bijzonder maf, vooral dat het hele publiek compleet uit zijn dak ging bij hem en hij nog erg 'in" bleek te zijn ook! Maar hij maakte er dan ook een prachtige show van moet ik zeggen, met veel interactie met het publiek. Bij een chanson moesten we bijv. na iedere zin heel hard "que!" roepen om het woord af te maken; probeer dat als nederlander maar eens zonder t.. Het complete concert duurde wel erg lang, maar gelukkig was het ook gezellig omdat Iveta daar nog meer mensen kende, zo heb ik daar onder ander met een kerel van het formaat Daan staan praten; Iveta noemde hem "le petit ours" (de kleine beer haha) en een aantal vreemde snuiters die mijn hand kusten, omdat ik hollandaise ben en nog niet echt gewend was aan de franse manier van begroeten: 2 of 4 wangzoenen, ongeacht de mate van hoe close je met iemand bent, zelfs als je hem voor het eerst ontmoet, en zelfs de mannen onder elkaar! Dat is wel even gek als je zo aan iedereen voorgesteld wordt, in het begin dacht ik dan ook steeds dat ze iets in mijn oor wilden zeggen..
Maar al met al zijn het echt ongelovelijk aardige mensen hier al zijn ze misschien een beetje vreemd! :D